Tarot9

9hermit

Discretie, onthechting, terugtrekking.

Het is tijd u wat terug te trekken van de illusies van het leven.
Als kaart van de toekomst betekent hij dat u de onthulling van een geheim moet vrezen, of moet weigeren de waarheid te zien.

De Kluizenaar of Heremiet is de kaart van de teruggetrokkenheid. Deze kaart symboliseert een introverte levensfase waarin we tot onszelf moeten komen. De Kluizenaar staat voor betekenisvolle ervaringen, voor diepe beleving en inzicht.

Met betrekking tot werk staat deze kaart voor zelfbezinning waarin we duidelijk moeten krijgen wat we werkelijk willen bereiken. Ook kan De Kluizenaar staan voor onze werkhouding en toont hij ons dat ernst, kalmte, bedachtzaamheid en alleen-zijn tot een grotere innerlijke tevredenheid zullen leiden.

Op het niveau van bewustzijn trekken we ons terug om tot ons ware zelf te komen. Zo’n periode kan gepaard gaan met vasten, meditatie of spirituele oefeningen.

In persoonlijke relaties bezit deze kaart enige ambivalentie omdat ze ook voor vereenzaming binnen een verbintenis kan staan. Maar de belangrijkste betekenis zit hier toch ook in de zekerheid over wat werkelijk belangrijk voor ons is.

De Kluizenaar zegt je: “Ik sta stil bij mijn essentie.”

Betekenis rechtopstaand
Zoeken naar waarheid, je problemen op willen lossen door ze goed te overdenken, het afronden van je projecten, je terugtrekken uit het lawaai, periode van eenzaamheid, een moeilijke periode afronden, luisteren naar je innerlijke stem, voorzichtig je pad gaan.

Betekenis omgekeerd
Eenzame periode, behoefte om de inventaris op te nemen, het niet opvolgen van goed advies, niet tot rust kunnen komen, malen in de nacht, kom tot rust en stel opnieuw je doel vast.

Te stellen vragen
Ben je in staat om stil te worden of heb je altijd maar weer afleiding en geluid om je heen nodig?
Ben je op het goede pad?
Is het betekenisvol?
Hoe bewust ben je op dit moment van wat je doet en denkt?
De Kluizenaar in de praktijk
Sommige mensen noemen het de donkere nacht van de ziel. De nachten waarin je wakker ligt en nadenkt over je leven, over jezelf en wat je moet doen.

Je bent niet in staat om ver vooruit te kijken dus je weet ook niet of het pad dat je gekozen hebt de juiste is. Sommige mensen zie dit als een uitdaging, maar anderen zien het als een probleem. Het hangt allemaal af van hoe je kijkt naar de figuur op deze kaart en hoe hij zoekt naar een veilig pad.

Als er één ding is dat je liever niet doet dan is dat wel wandelen in de bergen als het koud en donker is en waarbij je alleen maar beschikt over een kleine lantaarn en een wandelstok. Het is niet veel om te hebben als je daar helemaal alleen loopt.

Maar het is wel de manier waarop je je ziel wilt ontmoeten. Met alle afleidingen die we hebben vandaag de dag is het heel gemakkelijk om je niet druk te maken over de vraag wie je bent en waar je voor staat. Laat staan wat je wilt. Sommige vragen zijn gewoon te moeilijk om te beantwoorden.

Toch zul je wat dieper na moeten denken als je de Kluizenaar trekt. Is er een situatie die een oplossing behoeft? Is er een vraag die een antwoord wil hebben? Ga je in de richting die je gaan wilt? Denk daar eens over na. Je hoeft niet direct een antwoord te hebben. Soms is het goed om even geen antwoord te hebben. Ondanks dat het je tijdelijk onzeker kan maken is er niets mis mee.

Het niet weten is ook een totaal nieuwe vrijheid. Afhankelijk van of je werkelijk wilt besluiten om dit mysterie op te lossen kun je óf de situatie loslaten of er naar streven een antwoord te vinden. Soms kan meditatie helpen om je pad en richting te vinden.

Back to top button