De woestijn (psychologische test)

Een reis door de woestijn

Je bureau ligt bezaaid met werk; je collega’s zijn allemaal al naar huis. Je kijkt naar de klok en hij lacht je uit. Je vraagt je af hoe je de klus moet klaren en de moed zinkt in je schoenen.

De docent houdt een college van drie uur over het saaiste onderwerp van de wereld waar hij niet over uitgezeurd raakt. Je hele multomap is al volgetekend en je moet nog tweeenhalf uur. Je begint te denken dat je op de een of andere manier in een tijdslus terecht bent gekomen.

Wachten kan een bijzondere marteling zijn, erger dan welke kortstondige pijn ook. De combinatie van frustratie en verveling kan zelfs de dappersten onder ons panisch maken. Onze eerste reis brengt ons oog in oog met de oneindigheid.
Bereid je even voor en betreed dan de eeuwige woestijn…

1. Je rijdt op een kameel over de uitgestrekte, kale vlakte van een schijnbaar oneindige woestijn. Je hebt zo lang gereden dat je de uitputting nabij bent. Wat zeg je tegen de kameel die je de hele weg heeft gedragen?

2. Net als je denkt dat je van dorst zult omkomen, doemt er een prachtige oase op. Alleen is er al iemand. Wie is die andere reiziger? (noem iemand die je kent)

3. De tijd kruipt in de woestijn en het lijkt een eeuwigheid te duren voor je de lichtjes van een stad aan de einder ziet. Je hebt je bestemming eindelijk bereikt. Welke gevoelens bekruipen je aan het eind van de reis?

4. Het is tijd om afscheid te nemen van de kameel die je al die tijd hebt bereden. Je bent nog maar net afgestapt of een nieuwe berijder neemt je plaats in het zadel in. Wie neemt het van je over? (Noem iemand anders die je kent)

 


Het thema van de kameel en de woestijn staat voor de reis naar persoonlijke zelfstandigheid en hier wordt het toegespitst op je gevoelens aangaande het afscheid van een geliefde. Uit je antwoorden blijkt hoe je zou kunnen reageren als het tijd wordt om ieder je eigen weg te gaan.

1. Wat je tegen je kameel zegt is wat je tegen jezelf zou kunnen zeggen als je beseft dat de liefde voorbij is. Wilde je iets bemoedigends zeggen, “in de trant van: “We slaan ons er wel doorheen” of “Niet bang zijn, dit moet een keer ophouden”? Of klonk er een zweempje radeloosheid in je antwoord door – “We zijn de weg kwijt…Dit is hopeloos…Ik denk dat dit het eind is”?

2. In psychologische termen is de oae de plek waar je de oplossing voor je probleem kunt vinden. Degene die je hier aantreft zou iemand kunnen zijn die je in het verleden heeft geholpen of getroost of iemand tot wie je je in tijden van nood zou kunnen wenden.

3. De stad aan het eind van de reis staat voor je gevoelens na afloop als je hersteld bent van je gebroken hart. Wat je voelt als je bij de stad aankomt, zijn je werkelijke gevoelens nadat je je liefdesverdriet hebt overwonnen.

4. De nieuwe berijder is iemand die je stiekem als rivaal beschouwt, op wie je jaloers bent of jegens wie je een wrok koestert. Zou het een rivaal in de liefde kunnen zijn of iemand die ooit je hart gebroken heeft?

Back to top button
Close

Adblocker gedecteerd

Je gebruikt een adblocker, wil je deze uitzetten aub, je mag gratis kaartjes trekken op deze website, maar de advertentie inkomsten zijn nodig voor de onderhoudskosten van deze website.