Psychologische test de Kubus

 dying elf GIF

De kubus (the cube)

Dit is vrijwel de meest bekende kokology test. En wel omdat hij wordt beschreven in het boek The Game (een handboek geschreven door een pick-up artist, voor hopeloze gevallen). Er zijn een aantal verschillende versies hiervan in omloop, en ze zijn niet allemaal even correct. Meestal wordt er vertrokken van een woestijnlandschap.

“Beeld je een woestijn in. In die woestijn zie je een kubus. Beschrijf zoveel mogelijk als je kunt over deze kubus.”

Eventuele follow-up vragen hier zijn: zweeft de kubus, welk materiaal heeft de kubus, is hij groot of klein, en of hij ondergegraven is.

“Nu zie je een ladder, die ook in dit landschap staat, beschrijf weer hoe deze ladder eruit ziet.”

Ook hier is het materiaal belangrijk, de lengte, het aantal treden, en de relatie tegenover de kubus. Leunt de ladder tegen de kubus, staat de ladder er dicht of ver van, etc…

“Vervolgens hoor je gehinnik en merk je dat er ook een paard aanwezig is, beschrijf hoe dit paard eruit ziet, en wat het aan het doen is.”

Gedrag van het paard, kleur, en afstand tot de kubus en ladder zijn hier belangrijk.

“Plots komt er een storm opduiken, beschrijf de aard en intensiteit van deze storm.”

Belangrijk is wat de storm verricht met de eerder beschreven objecten, of het een zware of een kalme storm is, en of deze veraf of dichtbij plaatsvindt.

“Nadat de storm is gaan liggen [of wanneer deze geen gevaar vormt] zie je dat er ook bloemen staan.”

Weer worden deze beschreven (het hoeven niet enkel cactussen te zijn). Soms worden de bloemen voor de storm gevraagd, en vaak worden ze zelfs helemaal niet gevraagd. Kleur en soort bloem is belangrijk.

 

 

 


Uitleg: de beschreven objecten staan voor verschillende aspecten. De kubus beschrijft je zelfbeeld. Een kleine kubus komt overeen met een kleiner zelfbeeld, een grotere kubus met een groter zelfbeeld. Ondergegraven kubussen tonen niet hun volledig potentieel, zwevende kubussen zijn dagdromers. De ladder is een metafoor voor vrienden en vriendschap. Hoe hoger de ladder, des te meer vrienden heeft deze persoon. Als de ladder dicht bij de kubus staat zijn deze vrienden belangrijker. Als de ladder tegen de kubus leunt kan dit wijzen op een hechte band, maar ook op onderdrukking. Het paard is dan weer een metafoor voor liefde. Ook hier is de afstand tegenover de kubus vanzelfsprekend, en de natuur van het paard (wild of kalm) slaat op het type relaties of personen ons aantrekt. De storm staat dan weer voor huidige problemen. Een kalme storm in de verte slaat op weinig problemen, terwijl een hevige storm slaat op grote problemen. Let op wat de storm verricht met de objecten. Sommigen zien de storm als ‘vernieuwend’ of ‘verfrissend’, ze is dus niet steeds negatief. De bloemen tenslotte staan voor kinderen, maar ook op toekomstige projecten of doelen.

Sommige varianten vragen ook wat er in de kubus zit (gewenste beloningen), en voegen ook water in het landschap toe (seksualiteit). Het eerste lijkt oke, maar water valt zeker niet te gebruiken voor seksualiteit hier. Water wordt meestal in verband gebracht met toekomst, terwijl vloeistoffen in bekers of vazen gebruikt worden voor liefde en seksualiteit.

Back to top button
Close

Adblocker gedecteerd

Je gebruikt een adblocker, wil je deze uitzetten aub, je mag gratis kaartjes trekken op deze website, maar de advertentie inkomsten zijn nodig voor de onderhoudskosten van deze website.