Tarot13

13-death

Verandering, nieuw begin, transformatie.
Deze kaart staat altijd voor het einde van een oude cyclus of het begin van een nieuwe. Het is een positieve kaart die impliceert dat het tijd is om verandering te accepteren en te omhelzen in plaats van te vrezen.

De Dood betekent afscheid, het loslaten van iets. Dit kan een bevrijdend einde zijn, maar kan ook met pijnlijke ervaringen gepaard gaan. Ten onrechte behoort De Dood tot een van de meest gevreesde kaarten. Krishnamurti zei: “We hebben leven van sterven gescheiden en de interval tussen beide is vrees. Men kan niet leven zonder te sterven.”

Deze kaart dringt erop aan dat we afscheid van iets moeten nemen en ons innerlijk leeg moeten maken voor het nieuwe dat op ons wacht. Op het niveau van bewustzijn duidt De Dood op het einde van een ontwikkelingsproces zodat we nu onze oude levensbeschouwing prijs zullen moeten geven. Het gaat hierbij om instellingen en overtuigingen die niet wezenlijk van onszelf zijn maar ooit zonder nadenken zijn overgenomen.

Op het vlak van persoonlijke relaties duidt deze kaart eveneens op een afscheid, we zouden moeten proberen onze metgezel te danken voor de gezamenlijk doorgebrachte tijd.

De Dood zegt je: “Ik verwelkom verandering, als het komt omarm ik het zonder angst en transformeer naar het volgende niveau.”

Betekenis rechtopstaand
Verandering, overgang naar nieuwe cyclus, transformatie, permanente verandering, noodzakelijke verandering, voorkom dat je gedwongen wordt te veranderen.

Betekenis omgekeerd
Stagnatie, weigering om te veranderen, mogelijke depressieverschijnselen, weigeren om los te laten.

Te stellen vragen
Hoe ga ik om met veranderingen in mijn leven?
Hoe kan ik mijzelf het beste voorbereiden op verandering?
Wat heb ik nodig als ik veranderingen aanga?
Welke verandering moet ik nu doorvoeren of wordt ander vóór mij uitgevoerd?
Hoe ga ik om met dingen die eindigen?
In hoeverre zie ik daaraan gekoppeld ook weer een begin ontstaan?
De Dood in de praktijk
Dit is het moment van verandering. Verandering kun je op eigen initiatief of gedwongen ondergaan. In dit geval heb je nog de kans om het zelf te doen.

Dit is eigenlijk nooit een kaart van je fysieke verscheiden, tenzij je vraag over dit transformatieve proces gaat. In alle andere situaties gaat het over hoe verandering werkelijk nodig is en dat je nog steeds de kans hebt om zelf veranderingen door te voeren. Als je wacht tot de Toren op tafel komt dan zal het leven de touwtjes in handen nemen en heb je er eigenlijk niets meer over te zeggen.

Kijk eens goed naar de kaart. In de voorgrond zie je het witte paard met de figuur er op, verkleed als een ridder in schitterend gevechtstenue. Ridders als deze brengen vaak goede dingen in je leven. Denk maar eens aan de ridder op het witte paard… Zelfs de zonsopgang in de achtergrond vertelt je dat de verandering die gedurende de donkere nacht van de ziel plaatsvond nu klaar is om in het licht gezien te worden.

Je krijgt zelfs de zegen van de Hierophant. Hoe kan deze kaart nog slechte dingen voorspellen als er zoveel positieve symbolen op staan? Probeer om op een andere manier naar je situatie te kijken als je me niet gelooft.

Back to top button
Deze website gebruikt net zoals alle andere websites cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, en om eventueel functies voor social media te bieden, maar ook om het internet verkeer te analyseren. Daarom wordt er informatie gedeeld over uw bezoek aan websites met sociale media-, advertentie- en analysepartners. View more
Accept