tc7

De Zegewagen

De Zegewagen is het symbool van een nieuw begin, goede veranderingen, meditatie en vooruitgang op het spirituele pad.
De menner op De Zegewagen zit in een meditatieve houding. Zijn voertuig staat nog stil. Hij is gekleed in een gouden wapenuitrusting en mediteert diep verzonken over de Heilige Graal die hij in zijn handen houdt. De Graal symboliseert het Rad van Fortuin.

De menner wikt alle consequenties af voor hij zich in beweging zet en zich waagt aan een nieuw begin. Wanneer hij eenmaal op weg is, is er geen weg meer terug. De karavaan eenmaal in beweging, kan niet meer worden gestopt.

Deze kaart duidt op een nieuw begin. Een nieuwe baan, een nieuwe woning, een nieuwe relatie. Wat dat begin ook is: het duidt op een positieve verandering. Dit zie je terug in het pad waar de Zegewagen op staat. Het is een gouden pad.

De vier sfinxen (stier, leeuw, mens en adelaar) symboliseren de vier elementen. De vier sfinxen zijn de krachten die de wagen in beweging zullen zetten. Ze hebben onderling hun koppen verwisseld en ondersteunen elkaar. Dit staat voor vertrouwen in de omgeving en vertrouwen dat de ingeslagen weg de juiste zal zijn.

Wanneer je deze kaart getrokken hebt, kun je je afvragen welk onderdeel van je leven je het liefste zou veranderen. Daarnaast kun je jezelf afvragen of je bereid bent het oude af te sluiten en het nieuwe met open armen te ontvangen.

Voor alles duidt deze kaart erop dat je orde in je leven aan het aanbrengen bent en dat je bereid bent om de noodzakelijke en gewenste veranderingen aan te gaan.

Affirmatie

Ik ben verantwoordelijk voor wat ik veroorzaak.
Ik volbreng de dingen goed en zonder inspanning.
Ik geniet ervan rust en activiteit te combineren.

Archetype: het vertrek van de held.

Traditionele interpretatie: zege, triomf, harmonie, succesvol afsluiten van een langdurige bezigheid, begaafdheid, de situatie in de hand hebben, de weg recht door zee. Zelfverheerlijking, grootheidswaan, controle en/of oriëntatie verliezen, stuklopen op hindernissen.

De Waite-kaart is ingetogener dan die van de Russische tarot. Bij Waite is een stoere Romein de wagenmenner; hij zal zich niet gauw aan de kant laten zetten. Het is een stevig, statisch portret, waarop de dieren (sfinxen) uitrusten. Het lijkt of ze zojuist zijn aangekomen. De wagenmenner presenteert zich zelfbewust (“Hier ben ik!”). Het is de eerste stap naar bevrijding, naar de oplossing van het probleem. Beeld: de opmars der strijdkrachten. Symbool: de wagen als zinnebeeld voor de ziel.

In tegenstelling tot de oudere tarotkaarten laat de Russische tarot een zegewagen zien die volop in beweging is: de vaart zit er in, de paarden draven! De berijder van de wagen is gekleed in Middeleeuwse strijdkleding, met harnas, en zijn cape bolt achter hem aan. De kar lijkt eerder op een zigeunerwagen dan op een traditionele Russische kar. De wagen heeft een houten front, met daarop de letters YS, initialen van de artiest.

Een aantal symbolen van de Waite-kaart zijn te herkennen op de Russische kaart. Zo bevindt zich de rug van de wagenmenner een paarse maanvormige baldakijn (overhuiving, als van een huifkar) met sterren, vergelijkbaar met de kroon-met-sterren en de wassende maan. Verder zijn herkenbaar dezelfde scepter, de vormen van hun harnas en lange handschoenen, het gevleugelde figuur, en de lingam en yoni op de gordel.

De zegewagen is in de tarottraditie altijd het symbool geweest van succes en overwinning. De afbeelding refereert aan succes in de buitenwereld: in het beroep bijvoorbeeld. Het is de ‘carrièrekaart’. Andere aspecten: triomf; harmonie; begaafdheid; de situatie in de hand hebben; recht door zee. Negatieve connotaties zijn de Pyrrusoverwinning, overheersen van ambitie, of roekeloosheid (roekeloze geestdrift); zelfverheerlijking; zelfoverschatting; verlies van controle; grootheidswaan.

In archetypische zin stelt de zegewagen de persona voor, de presentatie naar buiten toe, het masker, dat de expressie van het ware zelf onder controle houdt of zelfs ontkent.

De kaart van de Russische tarot suggereert snelheid en drama; de wagenmenner heeft een uitdrukking van ernst, hij gelooft in zijn zaak. De paarden hebben iets frivools; ze lijken elk een andere kant op te wijken. De wagenmenner is gedreven en gelooft heilig in zijn zaak, hij knalt er met de zweep op los, terwijl de paarden iets hebben van ’maak je niet zo druk, we gaan naar een feest’! Ze lijken op twee verwende jongedames.

Bij Crowley staat de zegewagen op een met gouden stenen geplaveide weg. De vier sfinxen (stier, leeuw, mens, adelaar) zijn de krachten die de wagen in beweging zullen zetten. Ze hebben onderling hun koppen gewisseld en ondersteunen elkaar. Is eenmaal de juiste richting ingeslagen, dan zullen alle inspanningen zich verenigen en succes te realiseren. Je vertrouwen in je eigen kracht en gewaarwording groeit en verdiept zich. De wagenmenner zit in mediterende houding. Hij heeft de Heilige Graal in zijn handen, het symbool van het Rad van Fortuin. Hij weegt zorgvuldig de mogelijke consequenties af voordat hij de richting kiest waarheen hij zal vertrekken.

Uitnodiging: Bereid je zorgvuldig voor op een nieuw begin; breng je huidige leven eerst goed op orde; overweeg de mogelijkheden; je zult veel achter je laten, maar nog meer ontvangen.

Show More
Back to top button
Close

Adblocker gedecteerd

Je gebruikt een adblocker, zet deze uit om de plaatjes te kunnen bekijken en reload de pagina