tc40

Zwaarden Vijf

De vijf zwaarden op deze kaart zijn gegroepeerd in een Vijfhoek, een pentakel. De punt wijst naar beneden. Het evenwicht is zoek. De zwaarden worden omgeven door bloeddruppels. Kortom: het is geen wonder dat ‘nederlaag’ de naam is die deze kaart heeft meegekregen.

Naast nederlaag, kun je deze kaart in bredere zin ook opvatten als een kaart die staat voor verlies, of de angst voor verlies. De angst om te verliezen in een bepaalde kwestie beheert het moment. Of je werkelijk een nederlaag lijdt, of in een bepaalde situatie de verliezende partij staat nog niet voor honderd procent vast.

Als je deze kaart getrokken hebt duidt het er in ieder geval op dat het pad dat je ten aanzien van de situatie gekozen hebt, niet de juiste manier is om je doel te bereiken.

De angst om te verliezen zie je in de symboliek op deze kaart overal terug. Elk zwaardgevest wijst op een ander aspect van de toestand. De vis staat voor het verleden. De slapende slang wijst je erop dat er geen vernieuwing plaatsvindt. De kraan die naar beneden wijst staat voor verloren bewustzijn. De ramhoorns symboliseren het gebrek aan nieuwe impulsen en de zeeschelp is een uitdrukking van je behoefte aan bescherming.

Deze kaart heeft ook een hoopvol aspect. Het wit in het midden van de afbeelding wijst erop dat je geest de macht van de angst probeert te verbreken. Angst is in veel gevallen irrationeel. Als je bang bent dat je de controle zult verliezen, bedenk dan dat het gevoel dat je de controle hebt een illusie is. Door los te laten, kunt je jezelf werkelijk bevrijden.

Aanvaard je angst en laat het los.

Back to top button
Deze website gebruikt net zoals alle andere websites cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, en om eventueel functies voor social media te bieden, maar ook om het internet verkeer te analyseren. Daarom wordt er informatie gedeeld over uw bezoek aan websites met sociale media-, advertentie- en analysepartners. View more
Accept
Decline