tc18

De Maan

De Maan is een krachtige kaart die wijst op innerlijke groei en het overstappen van een drempel naar nieuw bewustzijn en nieuwe ervaringen.
De maan op deze kaart wordt voorgesteld als een afnemende maan. Dat staat symbool voor het afdalen naar het diepst van je ziel. Dat is de plek waar je angsten en verlangens huizen.

Het bovenste gedeelte van de kaart toont een nauwe doorgang, bewaakt door de Egyptische God Anubis. De bewaakte ingang is een voorstelling van de vagina. De Maan symboliseert hier het onbewuste aspect van het vrouwelijke: veranderlijk, mysterieus en met een sterke aantrekkingskracht.

De weg naar nieuw leven, nieuw inzicht en nieuw bewustzijn loopt door het onbewuste. Alleen als je ervoor kiest om over de drempel naar het onbekende te stappen, zal het onbewuste gaandeweg steeds bewuster ervaren en gevoeld worden.

Door goed naar je innerlijke stem te luisteren, voorkom je dat je tijdens deze ontdekkingstocht verdwaalt. Maar zelfs als je verdwaalt biedt dat een ervaring die je verder helpt op je levenspad.

Wanneer je deze kaart getrokken hebt, wijst dat erop dat je de roep van het onbekende gehoord hebt en dat je bereid bent om daar naar te luisteren. De Maan wijst erop dat je bereid bent over de drempel te stappen.

De wachters bij de torens kun je zien als een symbool om voorzichtig te zijn. Neem geen grote sprongen, maar luister zorgvuldig en aandachtig naar de stem van je hart.

Voor welke ervaringen heb je de meeste angst? De kans is groot dat juist daar ook je verlangens liggen en dat dit het pad is dat voor jou klaar ligt om bewandeld te worden.

Je pad leidt naar het licht. Je ziet dat op de afbeelding gesymboliseerd door de heilige Egyptische kever Scarabee onderaan de kaart, die het symbool van de zon vasthoudt. Hij draagt het vernieuwende licht van een hoger bewustzijn.

Affirmatie
Ik neem graag belangrijke beslissingen.
Het geheimzinnige in mijzelf en in anderen bevalt me.
Door een keuze te maken kan ik mijn ervaringen veranderen.
Ik ben bereid om volledig uit te drukken wie ik ben.

Archetype: de nacht, het duister.

Traditionele interpretatie: levendige fantasie, omhoog gewoelde zielen krachten, alleen-zijn, illusies, romantiek, onzekerheid, verlangen, schemering. Teleurstelling, hersenschimmen, illusie, angst, hallucinaties.

In de tarottraditie vertegenwoordigt de Maan de ziel, het onbewuste, de intuïtie, dromen, emoties en het instinctieve leven. Negatieve connotaties zijn deceptie, waanideeën en duisternis. In archetypische zin symboliseert de Maan het verkennen van psychische diepten psychoanalyse).

De Waite-tarot verbeeldt dat alleen de weg door de angst heen naar het bereiken van onze hoogste doelen leidt. Het pad tussen de torens is als het ware de sprong in het onbekende. Het doel is de reis in de diepte van de gevoelswereld. Daarbij zijn behulpzame, maar ook gevaarlijke instinctieve krachten aanwezig: hond en wolf, en een kreeft met scharen. Het zijn symbolen van onze instincten, die zich onttrekken aan de controle van ons verstand, en van irrationele angsten, die ‘s nachts de kop op steken. Daar zullen we ons langs moeten manoeuvreren. Achter de torens gaat het pad verder in het onbekende landschap van de geest. De kaart maant ons niet van de rechte middenweg af te wijken. De maan staat voor de schaduw en de nacht, het niet zuiver verlichte, je ziet alleen de contouren; de maan duidt op het wisselvallige, datgene waar je niet van op aan kunt, wispelturigheid en bekoring. De kaart betekent dat we in het duister tasten, dat we bang en in de war zijn, of het gevaar lopen dat we verdwalen en doelloos rondlopen.

Je moet de weg terug zien te vinden, en het doel helder zien te krijgen waar je naar toe wilt. De maan inspireert ook en moedigt aan tot voortgang op het halfduistere pad. Het houdt ook de belofte in dat je alles hebt wat je je maar voorstelt. De maan leidt je naar het onbekende, zodat je het ongebruikelijke, het verborgene, in je leven kunt toelaten.

Op de kaart van de Russische tarot zien we op een van de torens een telescoop: een instrument om de maan te bestuderen. Op de voorgrond zien we een voorstelling uit de Griekse mythologie: de kreeft, een rivier (de Wolga?!), met boot en veerman (Charon, die de zielen van de overlevenden over de rivier Styx bracht). Er wordt in verbeeld dat we allemaal, gedeeltelijk, nog in een mythische wereld leven. Dit drukken we uit in poëzie, liederen en verhalen.

Het lijkt er op of de boot met bootsman (veerman?) de weg moet zien te vinden op de rivier, die tussen de torens door lijkt te slingeren. Waar de weg naar toe gaat is niet zichtbaar. De bootsman lijkt het ook niet helemaal te zien zitten. De maan heeft een wat sombere uitdrukking. De zwarte achtergrond doet het hier goed. Er hangt een onheilspellende sfeer, er kan van alles gebeuren. De Maan lijkt toe te zien of het wel goed gaat, of de veerman zich wel goed gedraagt. Je wilt tegen de bootsman zeggen: “Kom op, de duisternis in, waag het, het is je weg!” Zo’n gevoel krijg je.

Op de kaart van Crowley zien we een afnemende maan. De onderkant van de kaart symboliseert geboorte, nieuw leven. Twee wachters met wolfs koppen (hierin is Anubis te herkennen, de Egyptische god van de dood) bewaken samen met de jakhalzen de torens waartussen zich de ingang naar een mysterieus gebied bevindt. Deze bewaakte ingang roept associaties op met de vagina (verleidelijk, mysterieus). Door deze doorgang te passeren wordt de confrontatie met gebieden van onwetendheid aangegaan, waardoor nieuw leven kan ontstaan. Om de weg te vinden bij dit dwalen in de diepten van de ziel is het belangrijk te luisteren naar de innerlijke stem, ook is een gids belangrijk. Zo worden we ingewijd in de diepten en geheimen van de ziel, op een manier die vergelijkbaar is met inwijdingsriten.

Je durft eigenlijk niet zo gemakkelijk in de psychische diepte te duiken. Er is moed voor nodig om je eigen angsten onder ogen te zien. Je moet een drempel over, een doorgang door. Als je er eenmaal doorheen bent krijg je de kans de eigen diepten te leren kennen en je angsten te begrijpen.

Uitnodiging: Mediteer regelmatig; verdiep je in je nachtelijke dromen; observeer en analyseer je psyche; schrijf je innerlijke ervaringen op; ga in therapie. Het leren kennen en begrijpen van je eigen psyche, je angsten, is voorwaarde voor verdere ontwikkeling. Als je de angst voorbij bent is er ruimte en vertrouwen, en zal je, jezelf vinden.

Show More
Back to top button
Close

Adblocker gedecteerd

Je gebruikt een adblocker, zet deze uit om de plaatjes te kunnen bekijken en reload de pagina