Vampier37

Religie

Trefwoorden
Canon, regels, geboden

Beschrijving
Jullie mensen hebben zoveel met godsdienst gedaan. We hebben hem zien veranderen. Het lijkt wel van moment tot moment. Bijna iedere duizend laar zijn jullie goden en jullie geloven veranderd en zijn er overal mensen doodgegaan, steeds weer, omwille van wat jullie zeggen wat juist en waar is. We kijken en verwonderen ons, want dit zit ook in ons – de wereld waarin wij als mensen leefden heeft ons gevormd, gemerkt en zelfs nu worden we geroerd als we het kruis zien, of warden getrokken naar een kathedraal waar talloze pelgrims ter kerke zijn gegaan. En nu verbazen we ons hierover – over wat religie wordt genoemd. Want ie hebt niet alleen in dit leven beloften gedaan – als een van de velen, je bent niet zoals wij. Je kunt je het leven van lang geleden in herinnering geroepen, en op momenten zijn er beloften en structuren die je van het ene naar het andere bestaan met je hebt meegedragen, de aan flarden gescheurde overblijfselen van het geloof en de scherpe messen van de afstraffing volgen je, je leven lang en telkens zeg je: Ik ben niet religieus. Ik ben spiritueel: Maar je bent religieus. Je hebt veel van een non, monnik, apostel, pelgrim, abt, sjamaan, priester in je. Je bent en bent zoveel geweest, zoveel dingen, en religie is je met de paplepel ingegoten en heeft je gevormd zoals je nu bent. Word je hiervan bewust, zeggen wij. Wij vragen je dit niet langer te ontkennen. Want jij wordt, niet zoals wij, steeds opnieuw geboren en wanneer je begrijpt wat de betekenis van begrip is die de wereld je heeft gegeven – en die het ook weer van je heeft afgenomen – dan kom je op een plaats waar je eigen ziel de ruimte heeft om adem te halen. Want religie, en het geloof heeft de mens misschien een doel gegeven en een manier om te overleven – maar het heeft tegelijkertijd verstikkend gewerkt voor de ware uitdrukking van zijn ziel. Het is een reusachtige vorm van zwarte magie. En we hebben er allemaal mee geknoeid. Het is tijd om het schoon te maken – maar eerst moeten we weten wat we hebben, wat ons niet langer helpt, en waarvoor we kiezen om in te geloven en te worden, vanaf vandaag.

Zegeningen
De structuur en het familiegevoel dat sommige religies vertonen kan velen een veilig en zeker gevoel geven. Ze kunnen ook grote energieën aanwenden die ten goede kunnen worden gebruikt. Er schuilt ook veel schoonheid in de plechtigheden en rituelen, geschiedenis en traditie.

Verwensing
De behoefte om je te houden aan een streng geloof, betekent voor de meeste mensen dat ze hun macht weggegeven en hun contact met het goddelijke. Macht geconcentreerd in de handen van een paar mensen kan worden misbruikt.

Advies
Leer meer over de godsdiensten van de wereld en begin te begrijpen wat van invloed is geweest op je eigen leven en je eigen cultuur, zelfs je eigen wetten en de omstandigheden waarin je je bevindt. Terwijl dit misschien uitputtend klinkt, kan het helpen, omdat je het verschil begint te begrijpen tussen persoonlijke gedragsnormen, geloof en relatie… en een geloof dat aan een ander was onthuld en dat jij je eigen moest maken, zelfs indirect. Nu is het tijd om te onderzoeken wat je in je hart er van vindt. En zeggen, dit is van mij. Dit wil ik aanbidden. Daar houd ik van.

Show More
Back to top button
Close

Adblocker gedecteerd

Je gebruikt een adblocker, zet deze uit om de plaatjes te kunnen bekijken en reload de pagina