tc3
De Keizerin
De Keizerin is de kaart die in de Crowley-tarot symbool staat voor het principe van liefde met wijsheid. De Keizerin duidt op het vermogen van de mens om liefde te geven en te ontvangen. Daarnaast staat ze symbool voor het vrouwelijke in al haar verschijningsvormen.
Op deze kaart zie je dat de Keizerin de blauwe lotusbloem van wijsheid in haar hand houdt. De bloemblaadjes ontvouwen zich voor haar hartchakra. De linkerhand is ontvankelijk geopend.
De roze-witte zwaan voedt haar jongen met haar eigen bloed. Dit symboliseert onvoorwaardelijke moederliefde. De Keizerin wordt ook wel gezien als Moeder Aarde, die al het leven voortbrengt en onderhoudt.
De dubbelkoppige witte adelaar correspondeert met de rode adelaar op de kaart van De Keizer. Dit symboliseert de metamorfose die voortkomt uit de vereniging van het ‘zijn’. Het gezicht van De Keizerin is gericht op de duif. Je kunt dat zien als ‘gericht zijn op de toekomst’.
Wanneer je deze kaart getrokken hebt, duidt dat erop dat je op dit moment een proces doormaakt waardoor je je meer dan in het verleden bewust bent van je vrouwelijke eigenschappen. De kaart kan er ook op duiden dat je met moederconflicten te maken hebt die je op kunt lossen of verwerken.
Deze kaart roept je ook op om je te omringen met schoonheid en kracht. Niet alleen de kracht en de schoonheid van anderen, maar juist ook de kracht en schoonheid die in jouzelf huist.
Tot slot kan De Keizerin er ook op wijzen dat je jezelf vervuld voelt van kracht en schoonheid. Je bent meer dan ooit in staat tot het geven en ontvangen van liefde.
Affirmatie
Ik geef en ontvang op een wijze manier.
Ik acht de helende kracht van schoonheid, harmonie en liefde.
Ik besef dat mijn vermogen om te ontvangen even kracht is als mijn vermogen om te geven.
Archetype: de moeder.
Traditionele interpretatie: eerzucht, vruchtbaarheid, zwangerschap, creativiteit, succes, verlangen. Zwakke gezondheid, weinig opleverend, ontbreken van inzicht.
In archetypische zin vertegenwoordigt De Keizerin de goede en slechte eigenschappen van de moeder, en ook het vrouwelijk principe van scheppen, creëren, geboorte geven.
Bij Waite zien we uitgebeeld: Eva; Venus; de madonna; de barende; de metgezellin; moeder aarde; de natuur; de bron. De Heerseres staat voor de welig tierende natuur en daarmee voor creativiteit, geborgenheid, verzorging, maar ook voor het bedreigende natuurgeweld. In de vroege tarotdecks is hier sprake van een koninklijk persoon; bij Waite is ze vooral een soort moeder aarde. De Keizerin moedigt ons aan om onze verbondenheid met de natuur, de grond van ons zijn, te versterken. Ze appelleert aan vruchtbaarheid.
Zoë
De Keizerin op de Russische tarot is Zoë Paleologus, die Grootprinses van Sofia werd, tweede vrouw van Ivan III. Ze was al vroeg wees, groeide op in Rome, onder het voogdijschap van paus Paulus II. Om de Romeinse invloed op Rusland uit te breiden huwelijkte hij haar uit aan Ivan. Ze trouwden in 1472. Ivan kreeg daarvoor het recht op de tweekoppige Byzantijnse vogel, die op het schild is afgebeeld, en die het familiewapen bleef van de Russische tsaren tot 1917.
Zoë had een grote invloed op de Russische geschiedenis, niet alleen politiek maar ook in de kunst; zij inspireerde de renovatie van het Kremlin in Moskou. Ze sprak verschillende talen vloeiend. Zoë is een excellent prototype van de Keizerin: creatief en voedend, productief en sensueel, ijdel, oppervlakkig en controlerend.
De Keizerin is zorgzaam en afstandelijk tegelijk, aantrekkend en afstotend, warm en koel. Als je haar ‘hebt’, ontglipt ze je, en als je denkt dat ze je heeft laten vallen is ze er weer.
Venus
Op de Crowley-tarot is Venus afgebeeld, die tegelijk moeder en geliefde is, heerseres en wijze. De kleuren zijn licht en ijl, fragiel. De keizerin kijkt je niet aan, ze kijkt de andere kant op. Ze straalt geen aardse vrouwelijkheid uit, ze lijkt onwerkelijk. Is ze mooier (verhevener) weergegeven dan ze in werkelijkheid is? Het lijkt of de doorbloede power, die ook bij de keizerin hoort, ontbreekt.
Uitnodiging: het is nu belangrijk je vrouwelijke eigenschappen te ontwikkelen.