tc14

Kunst

Kunst is een kaart die rijk is aan symboliek en rijk is aan duiding. De belangrijkste betekenissen van deze kaart liggen in de vereniging van tegendelen, scheppingskracht, evenwicht, synergie en innerlijke verandering.
Bijna alle symbolen in deze kaart stelt de vereniging van tegendelen voor. Je ziet dit onder meer terug in de twee gezichten van de vrouw op de kaart, de leeuw (vuur) en de adelaar (water), de zwarte en witte bollen op het gewaad van de vrouw en de zonneschijf en de maansikkel bovenaan de afbeelding.

Prominent op deze kaart is de Latijnse spreuk in de zon zichtbaar. Vrij vertaald staat daar: “onderzoek de innerlijke rijken der aarde, door zuivering zul je de verborgen steen vinden”. Dat is een uitspraak waar je veel kanten mee uit kunt. De belangrijkste betekenis die daaraan gegeven wordt is dat het noodzakelijk is de scheppende krachten in contact te brengen met de aarde.

Maar belangrijker dan deze spreuk, is de vereniging van tegenpolen die je in deze kaart overal terug ziet. De verbinding van water en vuur, licht en donker, mannelijk en vrouwelijk. Het versmelten van tegenstellingen is een belangrijke stap op weg naar eenheid.

Je kunt het zien als het herstellen van de balans. Wanneer je de tegenstellingen in jezelf overbrugt, ben je meer in evenwicht en sta je stabieler in het leven.

In die zin kun je Kunst vooral zien als een kaart die je oproept om naar binnen te kijken en de tegenstellingen in jezelf te onderzoeken om op die manier meer harmonie in jezelf te vinden. Je kunt deze kaart ook zien als aansporing om je te verzoenen met jezelf, met alle mooie en minder mooie kanten van jezelf.

Affirmatie
Ik ben een creatief, goed geïntegreerd mens.
Ik ben zowel dynamisch als magnetisch van aard.
Ik breng de artisticiteit van wie ik ben tot uitdrukking als ik in evenwicht ben.

Archetype: harmonie; de juiste maat, de juiste mengverhouding (alchemie). Traditionele interpretatie: geduld, verstand, diplomatie, evenwicht, harmonie, liefde. Zwakke conditie, waarschuwing niet te overdrijven, stemmingen, onevenwichtigheid. Voor de archetypische betekenis is het van belang de kaart te zien in de volgorde van de kaarten; eraan vooraf ging een spirituele crisis (de Gehangene) en een diepe crisis gesymboliseerd door de dood van het ego (de Dood). Na deze crisissituaties geeft Matigheid een periode van heling en terugkeer tot evenwicht. Dat is van belang vanwege de beproevingen die de volgende kaarten met zich meebrengen: de Duivel en de Toren. (Matigheid is ook verbonden met schoonheid; daarom noemde Crowley deze kaart Kunst. Dit duidt wellicht toch ook op levenskunst, op het kunnen combineren van krachten.)

Op de kaart bij Waite giet een engel vloeistof van de ene beker in de andere. De engel houdt de tenen van de rechter voet in het langs stromende water. In het water zitten vissen (kikkervisjes?!). De vloeistof is de zuivere essentie-energie. De energie stroomt in beide richtingen en vormt zo de verbinding tussen het bewuste en het onbewuste. Als het bewuste en het onbewuste in de juiste verhouding tot elkaar staan is er innerlijke rust en vrede. Er is dan harmonie tussen onze intuïtie, onze bewuste krachten en de werkelijkheid (harmonie tussen Es, Ich en Über-ich). Waite laat de harmonie zien tussen het goddelijke (de engel) en het aardse (aarde, water, bloeiende natuur). De vloeistof en de bekers symboliseren de harmonische wisselwerking tussen hemel en aarde. (Goddelijke driehoek in aards vierkant).

De op de Russische tarot uitgebeelde engel is de aartsengel Rafaël, te herkennen aan de kruisband om zijn borst. Rafaël was de beschermengel van pelgrims en andere reizigers. Rafaël heeft ook een betekenis voor genezing; gedacht wordt dat de engel die het badwater van Bethesda beroerde, en waardoor mensen genezen konden worden, de aartsengel Gabriël was.

Het basisidee van de kaart is eenvoudig: het lijkt te gaan over vermenging van vloeistoffen, of zuinigheid (geen verspilling). Tegendelen lijken bij elkaar gebracht te worden. Matigheid heeft te maken met zuivering (purification), verbinding (combineren van stoffen tot één geheel), geduld, compromis, samenwerking, zorgvuldigheid, en maat houden; negatieve connotaties zijn het gebrek aan deze eigenschappen. Mensen met dergelijke positieve eigenschappen stralen iets van weloverwogen kalmte uit. De toevoeging van Rafaël duidt op de genezende werking van de uitgebeelde eigenschappen. M.a.w.: een matig leven is geestelijk en lichamelijk gezond.

De indruk doet zich voor van een heilige engel die een geneeskrachtige vloeistof aan het bereiden is; de voet in het water duidt op aardse nabijheid, de vleugels duiden op het kunnen bereiken van de hemelen. De afbeelding heeft een indruk van harmonie. Hier gebeurt iets geheimzinnigs en toch iets eenvoudigs. Ook de natuur is in evenwicht: de bloemen, de vissen, de sterren, de berg: alles houdt de adem in voor het geheim van de engel. Het geheim blijft wat de vloeistof is. Heeft hij het zojuist uit het water van de beek getapt? Maakt hij een kostbare, geneeskrachtige vloeistof van het zuivere water, dat hij mee kan nemen op zijn toch over de aarde?

De corresponderende kaart bij Crowley is kaart XIV, Kunst. Het gaat hier om de kunst tegenstellingen te verbinden tot een hogere eenheid.

Tegendelen smelten samen tot EENHEID (m-v, keizer-keizerin; vuur-water; licht-donker; dood-wedergeboorte). De leeuw en de adelaar hebben het transformatieproces al doorgemaakt: de rode leeuw heeft de kleur van water aangenomen, de blauwe adelaar heeft de kleur van vuur aangenomen. Het vuur waarop ze zitten heeft hen getransformeerd. Water en vuur stromen samen in de urn, en er stijgt een nieuwe energie op: stoom (zie de pijl van de boogschutter). De stoom transformeert in twee regenbogen.

TRANSFORMATIE: integreren van tegendelen, zodat iets nieuws ontstaat op een hoger niveau.

Boodschap: stel je open voor de transformerende kracht van het goddelijke, zodat de tegenstellingen in jezelf vindt de kans krijgen om te transformeren tot hogere energieën en je uiteindelijk de ‘verborgen diamant’ in jezelf aantreft.

Uitnodiging: Zoek in jezelf en vind de verborgen diamant door je over te geven aan de transformerende kracht van het goddelijke.

Back to top button
Deze website gebruikt net zoals alle andere websites cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, en om eventueel functies voor social media te bieden, maar ook om het internet verkeer te analyseren. Daarom wordt er informatie gedeeld over uw bezoek aan websites met sociale media-, advertentie- en analysepartners. View more
Accept
Decline