lenorgilde14

De Vos

 

Negatieve kaart

Sleutelwoorden: List en bedrog, Sluwheid, Wantrouwen

Als ik niet je baan vertegenwoordig, waarschuw ik voor onoprechtheid. Kijk goed om je heen, want ik wil je neerhalen. Ik ben een meester in manipulatie en ik hou jullie allemaal voor de gek, jawel. Geslepen en sluw speel ik mijn spel.

In het originele Spel van de Hoop staat: ‘de sluwe vos brengt de speler op een dwaalspoor’. Dit is de bedriegerkaart van het deck en zijn aanwezigheid betekent listigheid en intriges, ten goede of ten kwade, afhankelijk van de ligging. Hier kijkt de Vos achterom naar zijn prooi misschien denkt de haan dat hij de enige is die al zo vroeg op is. Maar de Vos heeft een sluw plan bedacht en zal zijn prooi niet laten ontsnappen. In de begindagen van de Lenormand-decks was het verhaal van ‘Reinaert de Vos’ populair. De verhaaltjes beelden Reinaert of als een valse profeet en veel traditionele interpretaties van de Voskaart borduren voort op dit beeld. Dus pas op voor list en bedrog. De Vos in Lenormand symboliseert deze eigenschappen en meer, pas op voor de charmeur die je laat glimlachen, niet alles is wat het lijkt. De Vos naast de Ruiker (9) kan een waarschuwing zijn voor misleiding en vleierij, wees nog meer op je hoede als het Hart (24) en de Zeis (10) er bij komen. In onze Lenormand is de letterlijke vertaling hiervan ‘misleiding en vleierij leiden tot een kapotgesneden hart’. Je bent gewaarschuwd!

 

Back to top button
Close

Adblocker gedecteerd

Je gebruikt een adblocker, wil je deze uitzetten aub, je mag gratis kaartjes trekken op deze website, maar de advertentie inkomsten zijn nodig voor de onderhoudskosten van deze website.