ITjing3-48

48. De waterput

De waterput.
De stad vernieuwt, de waterput vernieuwt niet.
Zonder verlies, zonder winst.
Er is komen en gaan, putten uit de waterput.
Een die compleet opgedroogd is,
of als er nog geen touw is voor de waterput,
of als de kruik vastzit in de put,
betekent tegenspoed.

Een bron van iets. Gewoonlijk is deze er altijd, niet veranderend wanneer al het andere wel verandert. De dingen kunnen echter verkeerd gaan, zodat deze niet beschikbaar is.
(Een waterput was gesitueerd in het midden van acht vierkante stukken land van verschillende eigenaren. Deze werd door alle acht huishoudens gebruikt.)

 

Waterput

  1. Waterput

Geven en ontvangen, bron, kennis

Dit is het hexagram van het karakter, onveranderlijk bezit. De wortels zijn goed en zuigen water op, kennis. Deze kennis kan weer gedeeld worden met anderen. Putten uit de waterput. Ook gaat het om zuiverheid, de bron moet zuiver blijven. De bron blijft stromen, voor iedereen is er iets te halen. De put verplaatst zich niet, dit is dan ook het teken van centreren. Hier loop je ook het risico van oppervlakkigheid, uiterlijke gewoontepatronen. Let op dat je alles niet te veel op z’n beloop laat. Laat je niet passief mee drijven op de stroom.

Back to top button
Deze website gebruikt net zoals alle andere websites cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, en om eventueel functies voor social media te bieden, maar ook om het internet verkeer te analyseren. Daarom wordt er informatie gedeeld over uw bezoek aan websites met sociale media-, advertentie- en analysepartners. View more
Accept
Decline