ITjing3-48

48. De waterput

De waterput.
De stad vernieuwt, de waterput vernieuwt niet.
Zonder verlies, zonder winst.
Er is komen en gaan, putten uit de waterput.
Een die compleet opgedroogd is,
of als er nog geen touw is voor de waterput,
of als de kruik vastzit in de put,
betekent tegenspoed.

Een bron van iets. Gewoonlijk is deze er altijd, niet veranderend wanneer al het andere wel verandert. De dingen kunnen echter verkeerd gaan, zodat deze niet beschikbaar is.
(Een waterput was gesitueerd in het midden van acht vierkante stukken land van verschillende eigenaren. Deze werd door alle acht huishoudens gebruikt.)

 

Waterput

  1. Waterput

Geven en ontvangen, bron, kennis

Dit is het hexagram van het karakter, onveranderlijk bezit. De wortels zijn goed en zuigen water op, kennis. Deze kennis kan weer gedeeld worden met anderen. Putten uit de waterput. Ook gaat het om zuiverheid, de bron moet zuiver blijven. De bron blijft stromen, voor iedereen is er iets te halen. De put verplaatst zich niet, dit is dan ook het teken van centreren. Hier loop je ook het risico van oppervlakkigheid, uiterlijke gewoontepatronen. Let op dat je alles niet te veel op z’n beloop laat. Laat je niet passief mee drijven op de stroom.

Back to top button
Close

Adblocker gedecteerd

Je gebruikt een adblocker, wil je deze uitzetten aub, je mag gratis kaartjes trekken op deze website, maar de advertentie inkomsten zijn nodig voor de onderhoudskosten van deze website.